Att semestra inom Europa är smidigt, då du inte behöver utstå långa och utdragna flygresor för att nå destinationen. Nu med coronakrisen så har ju också flygen slutat gå som vanligt. Det lär bli allt mer populärt att semestra med hyrbil. Förutom att man inte trängs med folk på flyget så är det ett alternativ som inte bara är både miljövänligt också ekonomiskt. Det ger också en mer genuin reseupplevelse! Jag tänkte att du i denna artikel kan du läsa om vad man bör tänka på vid bilsemester i Europa när det gäller planering, biluthyrning, boende och upplevelser.
Planering inför resan
När du landat i tanken att du vill uppleva Europa genom bilsemester är det viktigt att börja kolla på planering kring själva rutten i sig. Ett bra första steg är att bestämma när du vill åka, hur länge du vill vara på resande fot, samt vilka europeiska länder du vill uppleva. Vad noga med att kolla upp de olika sträckorna samt ta reda på hur lång tid du bör räkna för varje stopp. Tänk på att vägarna inte alltid är i lika bra skick som i Sverige, och att avstånden ibland kan ta längre tid än vad man kan tro. Se över hur många nätter du vill ha på varje stopp, samt hur boendesituationen ser ut på de aktuella orterna.
Gör upp en budget över resan, där du förslagsvis kan dela upp de tänkta utgifterna i kategorier som “mat”, “boende”, “nöje” och “resor”. På så vis får du ett hum om hur mycket notan för din bilsemester i slutändan kan tänkas landa på.
Fundera också över vad du behöver packa med. Kläder efter väder, kamera och sällskapsspel är några exempel på vad som med fördel kan ingå i packningen.
Att hyra bil i Europa
Kanske kör du din egna bil hela vägen från Sverige. Om inte, så bör du fundera över hyrbil. Det har blivit vanligt att kombinera bilsemester med tågluff eller flygresor. Det innebär att du alltså inte framför din egna bil hela resan, utan istället hyr bil längs vägen på vissa utvalda sträckor. Genom att kombinera olika slags färdmedel kan du effektivisera din resa och uppleva fler länder, även de som ligger med ett större avstånd från den plats du utgår ifrån. Exempelvis kan du flyga till södra Frankrike, för att sedan använda hyrbil genom Frankrikes sydkust och vidare in i Italien, på betydligt kortare tid än om du hade kört hela vägen från Sverige.
Det är fördelaktigt att förboka din hyrbil, då det under högsäsong kan bli högt tryck på vissa orter. Ska du då, som så många andra, bila inom Italien med omnejd, är hyrbilguiden.se/italien/ ett alternativ för att ordna med hyrbil. Här finns möjlighet att jämföra och boka olika slags bilar inom Italien, där du kan söka efter olika biltyper och specifika datum för uthyrning.
Var noga med att läsa igenom villkor innan du skriver under ett hyresavtal, och teckna alltid en försäkring i samband med biluthyrning. Andra generella tips på vad du bör tänka på när du hyr bil utomlands finns att läsa på https://www.aftonbladet.se/resa/.
Bildkälla: Unsplash
Boende längs vägen
När du ordnat med övergripande planering samt bestämt dig för hur, var och när du ska färdas, är det dags att se över boenden för resan. Bestäm först var du vill övernatta, och hur länge, för att sedan gå vidare till själva bokningsaspekten av det hela.
Alternativen för olika slags boenden är många. Du kan bo på lyxiga hotell, på enklare vandrarhem eller hyra ett hus eller en lägenhet. Föredrar du att ha egenhushåll med möjlighet till att laga mat rekommenderas att du hyr ett eget boende. Vill du däremot att frukost ingår, och planerar att äta måltiderna ute, kan hotell passa bättre. Det finns en rad olika tillvägagångssätt för att boka boende, där det smidigaste sättet är att använda någon av de många bokningssajter som finns på nätet.
Gillar du att vara spontan så går det förstås bra att stanna till när andan faller på. Reser du under sommaren kan det dock vara en god idé att förboka dina boenden, då utbudet av boenden med kort varsel kan vara mycket begränsat under högsäsong.
Upplevelser och sevärdheter
Europa har mängder av upplevelser och sevärdheter att bjuda på. Därför krävs en aning aktivitetsplanering för att få ut just det som du önskar av resan. Inför resan bör du fundera kring vad du vill få ut av resan, och vilka sevärdheter som är intressanta för dig och ditt resesällskap. Gillar ni kultur, historia, musik, strandhäng, matupplevelser eller kanske shopping? Gör en research för varje ort ni ska besöka, och skriv gärna upp vilka upplevelser som känns intressanta för er under resemålet.
Tänk på att antal aktiviteter och sevärdheter bör matcha den tid som planeras att spenderas på respektive stopp. För det är ju såklart inte skoj att stressa sig igenom bilsemestern.
Förhoppningsvis har denna bilsemesterguide gjort dig lite klokare inför planeringen av din bilsemester. Lycka till och inte minst – trevlig resa!