Idag pratade jag en lååååång stund i telefon med Sandra. Hade varit sjukt mycket bättre om vi hade bestämt oss för att träffas på en gång o gått o fikat nån stans. Men vi visste ju inte att vi skulle prata så länge förstås. Vad pratar två Stockholmstjejer om egentligen? Ja du… det mesta faktiskt! En bättre fråga är nästan vad pratar vi inte om? 🙂
Tjejer som älskar att prata om kreditkort?
Det stora temat denna dag var… ta-daaa: kreditkort! Vi kom in på detta lite ovanliga tema när vi snackade om Åland. Vi hade ju tänkt ta en kryssning till Åland i höstas men det blev liksom inte av. Både Sandra och jag har jobbat övertid och helg till och från de senaste månaderna och det har varit svårt att planera in något. Vi får väl se vad det kan bli. Vi har tänkt att vi bara måste ut o resa lite. Jag skulle tro att en weekendresa någonstans vore bäst. Kanske kan man få ledigt på en fredag och få en långhelg.
Hur som helst så snackade vi om vilken typ av kreditkort som är bäst att ha med sig på resan. Själv har kör jag med ICA-bankens kort eftersom det inte är några avgifter på uttag. Jag skaffade det efter en resa till Danmark för många år sedan då jag fick en uttagsavgift på 35 kronor trots att både Sverige och Danmark är med i EU. Jag hade då missförstått vad man sa om avgiftsfria uttag inom EU. Det gällde bara om man tar ut i euro sa den bank som jag hade då. Jaha, då får jag väl byta bank då, tänkte jag. Med ICA-banken betalar jag ingen uttagsavgift alls, oavsett om jag är i Danmark eller på Bali.
Sandra försöker ändå få mig att byta kort. Hon har Bank Norwegian. Hennes kort är knallrött medan mitt är elegant silverfärgat. Hahaha… vad enkelt det vore om man kunde välja kreditkort efter färgen! Sandra säger att man inte betalar någon som helst avgift med Bank Norwegians kreditkort. Jag betalar drygt 500 kronor per år. Vad är haken då? Vi jämförde lite och kom fram till att finns något som heter växlingsavgift också. För ICA-kortet är den 1,25 procent medan den är 1,75 procent för Bank Norwegians kreditkort.

Spara några slantar på ett billigare kreditkort
Då var det bara att ta fram miniräknaren och kolla vilket kort som är bäst. Vi kom fram till att om man handlar för mer än 100 000 kronor i utländsk valuta lönar det sig att ha ICA-kortet. Jaha, där ser man! Nog shoppar jag en hel del utomlands alltid men hundra tusen gör jag nog inte av med på ett år. Poäng till Sandra och Bank Norwegian!
Fast när vi tittade ännu närmare på det finstilta så förstod vi att det fanns andra anledningar till varför jag skulle betala mer än Sandra. ICA-kortet har mycket lägre ränta på krediten och längre räntefri period. Det man sparar på ett ställe får man betala på ett annat på något sätt. Det är en riktig djungel med alla dessa lån online. Det är väl bara att bestämma sig för vad man ska lägga pengarna på. Sedan hittade vi Coopkortet också och det verkade som en jättebra kompromiss mellan ICA och Norwegian men det blev liksom lite för många valmöjligheter. Jag behåller ICA-kortet och Sandra behåller sitt kort från Bank Norwegian o vi är glada bägge två! 🙂
Däremot måste jag kicka igång mitt sparande på allvar nu nångång. Det finns så många olika sparkonton att välja på, vissa med ränta men de vanliga bankerna verkar inte ha ränta på sina. Skillnaden verkar vara att de som inte omfattas av insättningsgarantin kan ge bra ränta, de andra usla. Det blir nyårslöftet för mig själv, att sätta mig in i den där djungeln..