Jag älskar fisk. Jag har tidigare skrivit om en härlig fiskrestaurang vid Gallerian. Nu var jag dit för nån dag sedan och det var stängt! Vet inte om det är något tillfälligt eller om de bommat igen för gott. Hade tänkt äta lunch där men det blev till att hitta ett alternativ snabbt. Mina matinstinkter tog mig till närmaste sushirestaurang. Blir aldrig fel, bara det är en OK restaurang.
Sushi kan vara så mycket
En gång i tiden när jag inte provat sushi och jag hörde att det var rå fisk tänkte jag, usch, kan väl inte vara bra? När jag smakat sushi första gången insåg jag att det skulle bli en av mina favoriter. Det är mycket jag gillar med sushi. Det är lätt, snabbt, gott, varierande, spännande och nyttigt. Man kan sitta o njuta länge med en go vän eller så kan man slänga i sig några bitar i förbifarten.
Såg en film om sushi: Jiro Dreams of Sushi. Det måste vara en av de bästa dokumentärer jag sett. Det handlar om en sushikock i Japan som fått tre Michelinstjärnor. Den som uppskattar fin mat vet vad det betyder. Det är typ näst intill omöjligt att få, även för världens bästa kockar. Det är så mycket som ska vara rätt. Jiro har en livsfilosofi som bygger på att hela tiden bli bättre på det man gör. Han gör sushi. Tänk om man kunde få en chans att äta i hans restaurang nån gång. Tydligen ligger den i en tunnelbaneuppgång.

Sushi är avskalat på något vis. Ofta rå fisk, ibland flamberad eller marinerad. Några få ingredienser. Om det är Sashimi är det förstås bara själva fisken. Högsta kvalitet på fisken givetvis. Wasabi och soja gör mycket för helhetsintrycket. Kan inte tänka mig sushi utan dem. I Japan blandar man inte wasabi i sojan så som många (inklusive mig själv) gör här i Sverige. Tror inte heller de sitter så länge och äter. Tydligen ska man gärna äta fisken så att man börjar med de lätta, ljusa sorterna och avslutar med de mörkare och fetare sorterna.
Kan nog inte säga att jag föredrar en viss sort. Nigiri, Sashimi, Maki och Uramaki. Allt går ner mycket lätt kan jag säga. Gillar både lax och tonfisk. Sedan har jag blivit förtjust i ål (Unagi). Hoppas den inte är utrotningshotad eller så. Den är liksom lite fet och ligger i nån sorts marinad som är jättegod.
3 svar på ”Tankar om sushi”
Kommentarer är stängda.