Att tänka på döden är något jag gör mycket sällan. Livet rullar liksom på, man tänker på resor till Thailand eller firar 40-årsdagar. Men med anledning av att jag råkade se några dödsannonser i dagens morgontidning började jag fundera på vad som egentligen händer med ens egendom efter att man går bort. Efter korrespondens med juristbyrån Enkla Juridik förstår jag nu hur ett arvskifte går till steg för steg.
Enkla Juridik berättade för mig att ett arvskifte äger rum när ett dödsbo avvecklas och arvet efter en avliden person ska delas ut. För att kunna göra ett arvskifte måste man först ha gjort en bouppteckning. Den ska sen registreras hos Skatteverket. Bouppteckningen är förteckningen över den dödes samtliga tillgångar och skulder och den innehåller information om arvtagarna. Arvskiftet är överenskommelsen arvtagarna emellan om hur tillgångarna som finns kvar i boet efter att skulder betalts ska fördelas. Det var mycket – hänger ni med på hur det fungerar?
Såhär går hela processen med arvskifte till steg för steg (med reservation för att jag har missuppfattat vissa detaljer):
Steg 1. Upprätta en bouppteckning
Upprätta en bouppteckning som kartlägger dödsboets skulder och tillgångar. Här ska alla relevanta juridiska dokument såsom skuldebrev, testamenten, äktenskapsförord m.m. finnas med. Kallelser ska skickas iväg till dödsbodelägarna i tid. Efter bouppteckningen ska den registreras hos Skatteverket.
Steg 2. Betala alla skulder
Steg 2 i arvskiftet är att betala den avlidnes skulder. Skulle det vara en brist i boet och tillgångarna inte täcker alla skulder är begravnings- och bouppteckningsskulder prioriterade. Om den finansiella situationen skulle vara särskilt svag kan man ansöka om att kommunen betalar kostnaderna för begravning.
Steg 3. Genomför bodelning (om den avlidne har efterlevande partner)
Steg 3 är att genomföra en bodelning om den avlidne var gift eller om efterlevande sambo begärt det. Det är viktigt att hålla isär makars egendom så att senare arv efter den sist avlidna blir korrekt fördelat, och en sambo som har begärt bodelning har rätt att få ut hälften av samboegendomen innan arvet ska fördelas.
Steg 4. Skriv ett arvskiftesavtal
Arvskiftet är sista steget i fördelningen av dödsboet. Ett arvskiftesavtal ska tydligt dokumentera vilka juridiska dokument som är aktuella. Bouppteckning, bodelningsavtal och eventuella gåvobrev och testamenten ska vara bifogade. Arvskiftesavtalet anger vilka arvingar som får vad och hur mycket. Det är ett privat avtal mellan samtliga dödsbodelägare. Samtliga delägare måste godkänna och skriva under arvskifteshandlingen. Finns det en ensam delägare i ett dödsbo, vilket ofta är fallet om det finns en efterlevande make/maka och inga särkullbarn, behövs ingen särskild arvskifteshandling. Då är själva bouppteckningen den handling som används som underlag för att avsluta den avlidnes konton och föra över behållningen till efterlevande maka/make. Bouppteckningen blir också i detta fall underlag för att ansöka om egen lagfart för efterlevande maka/make.
Steg 5. Fördela arvet
När arvskiftesavtalet är signerat av alla parter ska tillgångarna överföras enligt överenskommelsen. Arvskiftet behöver till skillnad från bouppteckningen inte rapporteras eller registreras hos någon myndighet.
Med reservation för mindre fel är det såhär ett arvskifte går till. En personlig reflektion är att det faktiskt är mycket krångligare än vad jag trodde. Initialt var jag inte medveten om att det är flera dokument som måste upprättas. Ett arvskifte blir också mycket mer komplicerat ju fler arvingar det är. Jag tror inte man klarar sig utan hjälp från jurist om jag ska vara ärlig!
